Tiranija kupaca ili nepoznavanje prodaje?

Poznat je eksperiment kojeg psiholozi često spominju: Veliku ribu i puno malih riba stavili su u isti akvarij, s tim da su stavili staklenu pregradu između velike i malih riba. Velika riba se zaletavala u pregradu nastojeći dohvatiti koju malu ribicu. Jedino što je postigla bila je bol od udaraca u tvrdu prepreku. Tada su voditelji eksperimenta ubacivali hranu samo malim ribicama, a velika se i dalje zaletavala u pregradu nastojeći doći do hrane. Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja je velika riba odustala od prelaska na drugu stranu akvarija i čekala je ubacivanje hrane na njenoj strani. I tako se ponašala i u narednim danima. Više nije napadala male ribice i nije pokušavala oduzeti im ubačenu hranu. Naučila je živjeti na svojoj strani akvarija. Nakon nekoliko dana je izvađena staklena pregrada između velike i malih riba. Kako se velika riba ponašala? I dalje je plivala samo na svojoj strani posude i čekala ubacivanje hrane, bez ijednog pokušaja da krene u drugi dio akvarija.

To se zove naučeno ponašanje. Većina nas se smije toj ribi, ne primjećujući da se i sami često upravo tako ponašamo.

Na mojim treninzima poslovnog pregovaranja mi se prodajni predstavnici industrija i distributera žale na bahate i arogantne predstavnike u nabavama trgovačkih lanaca, banaka, osiguravajućih društava, investitore…

I obrnuto – voditelji nabava tih istih trgovaca, banaka, investitori mi se žale na bahate i arogantne prodavače na strani industrije i distributera?!

Možemo se i dalje ponašati kao prethodna riba u akvariju i vrtiti u začaranom krugu odbijanja i neprihvaćanja od strane kupca ili dobavljača, a možemo i iskoračiti iz tog kruga i kritički pogledati uzroke.

 

O čemu se radi?

  1. Danas ponuda roba i usluga s globalnog tržišta evelike nadmašuju potražnju za tom istom robom i uslugama. To znači da kupac ima veću pregovaračku moć. Upravo zbog te činjenice većina pregovarača na strani nabave smatra da nema potrebe ulagati u edukacije poslovnog pregovaranja. Danas prodajni timovi u Hrvatskoj ulažu u edukacije tri puta više nego timovi nabave na strani kupca. Takav stav rezultira nepripremljenošću za pregovor buyera i voditelja nabave, improvizacijom,  neargumentiranim zahtjevima, ucjenama i pritiscima, te „prljavim“ taktikama. No, ne znači da svi kupci koji odbijaju zahtjeve prodavača imaju manjak soft skillsa! To je jedna od predrasuda na strani Prodaje koju redovito čujem: “Buyer ne želi kupiti moj proizvod ili uslugu! On ne razumije kako je to dobar proizvod i cijena! On nije normalan!“

 

  1. Drugi razlog odbijanja je neučinkovita prodajna prezentacija. Ja uvijek ponavljam da ste prezentacija vi, čovjek koji mi nudi, a tek onda vaša Power Point prezentacija, uzorci, katalozi… U praksi susrećem veliki dio prodavača s manjkom samopouzdanja i s fokusom na ono što njemu treba ( a ne meni, kupcu)! Jedan dio prodajnih predstavnika mi priča o funkcionalnim karakteristikama njihovog proizvoda. Prodavač perilica rublja u jednom našem prodajnom centru se „pretrgao“ da objasni svome kupcu kako elektromotor te perilice nema četkice već radi na bazi magnetskog polja?! Izraz lica kupca je rekao: “Ma o čemu ti to pričaš?! Što ja imam od tog magnetskog polja?“ Te karakteristike ne prodaju vaš proizvod/ uslugu, nego korist koju kupac dobiva od tih karakteristika.

 

  1. Treći razlog odbijanja na strani kupca je nuđenje „vrijednosti“, koristi, koje uopće ne predstavljaju vrijednost za tog kupca. Vrijednost za nabavu trgovačkog lanca i vrijednost za krajnjeg potrošača tog trgovačkog lanca nisu iste!

 

Naravno da nepoznavanje pregovaranja, kao i pregovaračka moć trgovaca često stvara među buyerima  i egocentrike i sadiste. Njih se prepoznaje po destruktivnim izjavama, negativnom raspoloženju, negativnim stavovima i ponašanju, pritiscima i ucjenama: „To neće ići!“, „Nema šanse!“, „Ili ćete mi dati 3% rabata, ili letite van s police!“…

Buyera ne možete promijeniti, ali možete unaprijediti svoje znanje upravljanja teškim osobama i od protivnika stvoriti suradnika.

Konflikt nastaje iz nepoznavanja komunikacijske vještine, vještine pregovaranja, predrasuda i nepoznavanja vještine upravljanja vlastitom emocijom ljutnje.

Jedna od predrasuda koju često čujem je da je većina buyera u trgovačkim lancima „teška“ i tvrda i da ucjenjuju. Sigurno da postoje i takvi (i osobno ih poznajem), no sama sam vodila preko 10.000 poslovnih pregovora i poznato mi je da je razlog odbijanja, pa čak i tvrdog načina pregovaranja bio izostanak benefita za našu stranu i neadekvatan odgovor na pitanje:“Zašto bih kupila baš Vaš proizvod, a ne od Vaše konkurencije?“.

I još nešto – neki buyeri se ponašaju sadistički samo ako im Vi to dozvolite! I zato ulažite u vještinu upravljanja „teškim“ osobama, razvijajte dodanu vrijednost Vašeg proizvoda, diferencirajte se od konkurencije – i uspjeh Vam je zagarantiran!

0

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)

Nema proizvoda u košarici.