Loš menadžer = recept za katastrofu

Prošle godine sam prisustvovala  pregovoru „u živo“ gdje su članovi pregovaračkog tima nabave kupca bili pod tolikim stresom da je razgovor nekoliko puta eskalirao. Oni nisu znali strukturirano iznijeti svoj zahtjev, a očito je i njima samima cilj pregovora bio apstraktan ili nerealan. Zapravo jedini im je cilj bio nastojanje da zadrže početne pregovaračke pozicije. Zabili su se u svoj „rov“ i od tamo su „pucali“. Komunikacija im je bila arogantna, ucjenjivačka, ton prijeteći. Kada sam upoznala njihovog direktora nabave koji je „izgarao“ zarobljen u „lisičinama“ vlastita neznanja i izgledao kao potrošeni bombarder, bio mi je jasan razlog anksioznosti njegovih zaposlenika.

Veliku odgovornost za mentalno stanje i motivaciju zaposlenika imaju njihovi menadžeri, koji su i sami zapetljani u klupko stresa i kaosa ili nisu dorasli toj poziciji. Najveći dio njih je unaprijeđen ili eksterno zaposlen, a da nemaju set kompetencija za vođu! To je vještina koja se uči. Većina ima samo stručne kompetencije, ali ne i za vođu timova. I onda unište tim. Osim toga ne znaju slušati, često su pasivni agresivci i/ili narcisoidne osobe. Šire kulturu straha i ponašaju se kao kontrolori brojki (promet, zarada, otpisi…). Nažalost, poznato je i da u biznisu radi 10% psihopata, najčešće na top pozicijama.

Kod 80% menadžera se pozitivno gleda na dulje ostajanje zaposlenika u uredu, a samo manji dio razumije da je cilj raditi učinkovitije, a ne dulje.

Zaposlenik  pod stresom se ne može koncentrirati. Ima „kratki fitilj“ i često je takvo stanje uma okidač za konflikt.

 

CEO bolest

Takvi zaposlenici imaju najčešće lošeg šefa koji boluje od tzv. CEO bolesti, tj. pomanjkanja otvorene komunikacije između voditelja i suradnika u kojoj voditelj ne dolazi do točnih informacija (izvještaji za šefa se „uljepšavaju“). Takav voditelj „baca u vatru“ novog ili unaprijeđenog zaposlenika bez definiranog standarda mentoriranja i coachinga. Zaposlenik dobiva cilj i sam ga nastoji realizirati improvizacijom, vlastitim snalaženjem i dobrom voljom nekog od starijih kolega.

Karakteristike vrhunskih vođa su mentalna stabilnost, kontrola emocija, sposobnost uživanja u radu s ljudima, odbacivanje predrasuda, prihvaćanje različitosti. Oni znadu da su potrebe njihovih zaposlenika i ponos, osobna sigurnost, poštovanje, samoostvarenje. Reći „hvala“ suradniku kad god je to zaslužio. Svi ljudi, pa i kupci trebaju priznanje, osjećaj pripadnosti, uvažavanja. Ako nemamo takvog vođu tima, onda niti tim neće moći prenašati na svoje klijente osjećaj pripadanja, poštivanja i zadovoljstva.

I zato objavljujem posljednji poziv putnicima za vrhunske vođe: „Probudite se, promijenite mindset, usavršite vještine vođenja ljudi i stvorite pobjednički tim! Sa starim softverom je to nemoguće!“

Više o individualnim i in-door radionicama leadershipa na: https://poslovno-pregovaranje.com/leadership/ ili na e-mail: [email protected]

0

At vero eos et accusamus et iusto odio digni goikussimos ducimus qui to bonfo blanditiis praese. Ntium voluum deleniti atque.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)

Nema proizvoda u košarici.